ANAF te scapă de datorii, fără să le plătești: care sunt condițiile pentru privilegiu, în 2022

de: Ozana Mazilu
13 01. 2022

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anulat în mod automat datoriile românilor. Iată sub ce sumă trebuie să fie aceste datorii, pentru a fi șterse definitiv.

„Creanţele fiscale restante administrate de organul fiscal central, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului 2021, mai mici de 40 de lei, sunt anulate“, conform Codului de procedură Fiscală.

Așadar, creanţele fiscale care se situează sub cuantumul de 40 de lei, aflate în evidenţa ANAF la data de 31 decembrie 2021, au fost anulate în primele zile din anul acesta.

ANAF îți șterge automat datoriile mai mici de 40 de lei

„Creanţele fiscale restante administrate de organul fiscal central, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 40 lei, se anulează. Plafonul se aplică totalului creanţelor fiscale datorate şi neachitate de debitori, conform alin. (5) art.266 din Codul de Procedură Fiscală. Excepţia de la regulă prevede  că “în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local, prin hotărâre, autorităţile deliberative pot stabili plafonul creanţelor fiscale care pot fi anulate, care nu poate depăşi limita maximă prevăzută la alin. (5)“, se arată în lege.

Ordinul Nr. 727/2019 din 13 martie 2019 pentru aprobarea Procedurii privind emiterea şi comunicarea unor acte administrative pentru debitorii care înregistrează obligaţii fiscale restante sub o anumită limită prevede: “Creanţele fiscale restante administrate de organul fiscal central competent în administrarea obligaţiilor fiscale ale debitorului, amenzile de orice fel, precum şi alte creanţe bugetare înscrise în titluri executorii de creanţă bugetară, transmise spre recuperarea organului fiscal, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, al căror plafon este prevăzut pentru anulare de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, se scad din evidenţele fiscale în primele 7 zile ale anului următor”.

Așadar, termenul de șapte zile pentru ștergerea datoriilor fiscale sub 40 de lei este prevăzut în Ordinul ANAF nr. 727/2019.

Dacă te întrebi de ce se anulează aceste mici datorii, ștergerea acestora se face pentru că cheltuielile de executare silită sunt mai mari decât sumele ce trebuie recuperate de ANAF.